Rectilinear Austin house by Matt Fajkus embraces rolling terrain

Cedar, concrete and stucco were among the materials used to construct this spacious Texas dwelling by American studio Matt Fajkus Architecture.

Called the [Bracketed Space] House, the residence is located on a sloped site in the city of Austin. It was designed for a young urban family that enjoys indoor-outdoor living.

House by Matt Fajkus Architecture

The two-storey home was conceived “as a meaningfully framed procession through the property with nuanced natural lighting throughout”, said explained Matt Fajkus Architecture, a Texas studio founded in 2010.

“The design intends to incorporate the site’s dynamic landscape into the daily life of its residents,” the studio added.

House by Matt Fajkus Architecture

For the exterior cladding, the architect employed a range of materials, including cedar, natural stucco, steel and glass. Board-formed and cast-in-place concrete was also utilised.

Totalling 4,849 square feet (450 square metres), the home consists of two rectilinear wings – one for public functions, the other for private rooms.

House by Matt Fajkus Architecture

The wings are topped with flat roofs and are connected by a transparent volume, or “bridge”, that enables clear sight lines between the front and rear of the home.

The street-facing elevation features both horizontal and vertical elements. A concrete pathway leading to the entrance is bordered by a long retaining wall, which continues in the backyard.

House by Matt Fajkus Architecture

The home’s interior spaces are oriented around an exterior courtyard. A spacious deck and slender infinity pool overlook a hilly, forested terrain, forming a “transitional space between man-made and nature”.

“All indoor spaces have connections to the outdoor, embracing the rolling hills and trees that surround the site,” the architect said.

House by Matt Fajkus Architecture

The home contains an open-plan kitchen and living room, a media room and several bedrooms. Rooms are defined by extensive glazing, stained oak flooring and ceilings sheathed in cedar.

“A staircase acts as a vertical ‘knuckle’, mediating shifting wing angles while contrasting the predominant horizontality of the house,” the architect added.

House by Matt Fajkus Architecture

Other projects by Matt Fajkus Architecture include the Main Stay House in Austin, which features sliding glass walls that enable rooms to be fully open to the outdoors.

Photography is by Charles Davis Smith, Spaces & Faces Photography.


Project credits:

Architect: Matt Fajkus Architecture
Project manager: Travis Cook, Jayson Kabala
Design team: Matt Fajkus, AIA; David Birt; Travis Cook; Jayson Kabala
General contractor: Brodie Builders
Interior designer: Joel Mozersky Design
Landscape designer: Open Envelope Studio

The post Rectilinear Austin house by Matt Fajkus embraces rolling terrain appeared first on Dezeen.

About the Author

Leave a Reply